Glossary entry

engleză term or phrase:

Zero Mileage Product Defect (ZMPD)

română translation:

defect de produs cu zero kilometri parcurşi

Added to glossary by nelly matthews
Jan 20, 2010 02:03
14 yrs ago
2 viewers *
engleză term

Zero Mileage Product Defect (ZMPD)

din engleză în română Tehnică/Inginerie Mecanică/Inginerie mecanică
Explanation: A type of defect that stops a product from shipping until fixed. Often expressed as a rate, an important measure of a facility’s overall product defect rate
Change log

Jan 22, 2010 09:45: nelly matthews changed "Edited KOG entry" from "<a href="/profile/578494">nelly matthews's</a> old entry - "Zero Mileage Product Defect (ZMPD)"" to ""defect de produs cu zero kilometri parcurşi""

Discussion

valivazd (X) Jan 22, 2010:
În Explicaţie se specifică clar: Un tip de defect care opreşte un produs de la expediere până când nu este reparat.
nelly matthews (asker) Jan 21, 2010:
acum chiar ca nu mai stiu ce sa aleg :) mersi de explicatii
valivazd (X) Jan 21, 2010:
O variantă de traducere, mai scurtă şi mai puţin mot-a-mot, ar fi Defect de Fabricaţie.

"Zero Mileage" înseamnă "zero kilometri" şi se referă la numărul de kilometri parcurşi de produs după ieşirea din fabricaţie. Este vorba deci de produsele cu defecte de fabricaţie.

În denumirea defectului nu se spune unde este constatat defectul, deci "defect constatat pe linia de asamblare finală" nu este tocmai corectă. A doua variantă a lui George este corectă, însă traducerea "la kilometraj zero" ne poate induce în eroare, făcându-ne să presupunem că este vorba doar de cazul autovehiculelor.

Nu are cum să fie "zero defecte la livrare(a produsului)", pentru că expresia este denumirea unui anumit tip de defect. Cristina a tradus, de fapt, obiectivul urmărit prin eliminarea ZMPD.
George C. Jan 21, 2010:
hello. eu îmi menţin părerea că aici discutăm de 2 termeni: 1. Zero Defects (din teoria lui Crosby, http://en.wikipedia.org/wiki/Zero_Defects). 2. Zero Mileage Product Defect (conceptul de aici, mai specific, este vorba de defecte care se constată efectiv în ultima fază a producţiei, "asamblarea finală", când vehiculul este "întreg" şi testat, nu într-un alt stadiu, de ex. defecte constatate în amont la o componentă).

Nu susţin că argumentele Cristinei sunt invalide în discuţia despre asig. calităţii în întreprindere, doar că ZMPD este mai specific şi cuantificabil "numărul de defecte pe autovehicul asamblat la Km 0".
cristina48 Jan 21, 2010:
Nelly Din păcate, e greu să ajungem la acelaşi numitor. Eu mai postez însă şi alte referinţe care susţin cele spuse de mine şi sper să facă acelaşi lucru şi George. Restul colegilor vor decide... Succes!
nelly matthews (asker) Jan 20, 2010:
am citit toate referintele Daca se poate va rog din suflet sa ajungeti la un numitor comun. Tind sa aleg varianta Cristinei pt ca peste tot este vorba despre "zero defecte" si intr-adevar produsele care nu au parasit fabrica au zero km parcursi oricum. Dorinta mea ar fi sa alegem impreuna cea mai corecta varianta pt ca nu vreau sa introduc in glosar o varianta incorecta.

Va multumesc mult pt interes si participare.

Proposed translations

+1
6 ore
Selected

defect de produs cu zero kilometri parcurşi

defect de produs cu zero kilometri parcurşi

--------------------------------------------------
Note added at 1 day5 hrs (2010-01-21 07:28:24 GMT)
--------------------------------------------------

O variantă de traducere, mai scurtă şi mai puţin mot-a-mot, ar fi Defect de Fabricaţie.

"Zero Mileage" înseamnă "zero kilometri" şi se referă la numărul de kilometri parcurşi de produs după ieşirea din fabricaţie. Este vorba deci de produsele cu defecte de fabricaţie.
Note from asker:
Multumesc!
Peer comment(s):

agree George C. : Vali, de acord cu tine, consider că discuţia a fost deviată de la termenul de tradus aici - indicatorul ZMPD - spre un concept care este cu siguranţă relevant în discuţie, dar care nu este cel cerut a fi tradus :)
2 zile 34 minute
mulţumesc
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Multumesc Vali! am confirmare de la client pt aceasta varianta."
+1
7 ore

Defect constatat pe linia de asamblare finală / Defect al produsului asamblat, la kilometraj zero


Defectele constatate în fabrică după asamblarea finală, înainte de livrare.
Elimină cheltuielile cu rechemarea în fabrică dacă defectele ar fi detectate după livrarea către distribuitori/cumpărători.


Toyota - Kaizen si Jidoka made in Cehia
Asamblare finala
Ultima zona este asamblarea finala. Peste 35.000 mp si 1250 de angajati in trei echipe sunt responsabili cu asamblarea elementelor finale. Patru divizii sunt prezente: TRIM (raspunde de asamblarea cablajelor, planselor de bord, unitatilor de incalzire), CHASSIS (asamblarea motoarelor, cutii de viteze), FINAL 1 si FINAL 2 (spoilere, scaune, geamuri, roti). Aici se aplica in special principiul TPS, conform caruia fiecare angajat poate opri linia de productie daca constata o neregula sau o anomalie.

Acest sistem permite detectarea si evitarea greselilor in stadiu incipient si nu afecteaza un numar mare de unitati sau, mai rau, ca unitatile defecte sa ajunga la client. |n aceast mod se spera evitarea chemarilor ulterioare in service pentru remedierea unor defecte constatate mai tarziu. |n plus, sistemul contribuie si la micsorarea costurilor de productie.
http://autoshow.ro/article--x-Autospionaj-Toyota_-_Kaizen_si...

ZMPDs (Zero Miles Product Defects) and PPM (parts per million). ZMPD is defined as a defect that will not allow an OEM's vehicle to be driven off the final assembly line. These are important measures of quality, and meeting these performance indicators is critical to customer satisfaction and future business.
http://www.igearonline.com/products/dtu/eliminate.asp
Note from asker:
Multumesc!
Peer comment(s):

agree Sandra Roselee
7 ore
merci :)
neutral valivazd (X) : În denumirea defectului nu se spune unde este constatat defectul, deci "defect constatat pe linia de asamblare finală" nu este tocmai corectă.
22 ore
merci :) am ţinut cont şi de definiţia din referinţa citată mai sus.
Something went wrong...
+1
8 ore

zero defecte la livrare(a produsului)

E un concept ce ţine de managementul calităţii.
Mi-a luat ceva timp să găsesc referinţe pertinente dar, până la urmă, am găsit. E o sintagmă care poate fi aplicată general, particularizând apoi pt. domeniul specific în care se utilizează.Sper să fie de folos:

Philip B. Crosby, vicepresedinte si director pentru calitate al Trustului International de Telegrafie si Telefonie din S.U.A., este initiatorul conceptului "zero defecte". Acest concept, larg dezbatut in literatura de specialitate, este promovat, in prezent, de multe intreprinderi, in cadrul strategiilor lor referitoare la calitate.
...
Promovarea conceptului "zero defecte ". Crosby considera ca nu putem opera cu "niveluri acceptabile" ale calitatii, plecand de la premisa gresita ca non-calitatea este inevitabila. Singurul nivel acceptabil al calitatii, in opinia lui, este "zero defecte". Esenta conceptului "zero defecte" consta in aceea ca "totul trebuie facut de prima data si de fiecare data". In conceptia lui Crosby, defectele au doua cauze principale: nivelul insuficient de cunostinte si neatentia. Prima cauza poate fi usor eliminata, prin mijloace adecvate. Neatentia este, in schimb, o problema de atitudine, care trebuie rezolvata de fiecare individ in parte. Evident ca aceasta rezolvare este mult facilitata in conditiile in care calitatea devine problema centrala a intreprinderii.
http://www.clubafaceri.ro/info_articole/managementul_calitat...

--------------------------------------------------
Note added at 8 ore (2010-01-20 10:52:47 GMT)
--------------------------------------------------

În general, clientul este cel care încheie cu firma/firmele furnizoare un contract (numit PPM Agreement) prin care se impun cerinţele de calitate ale produselor livrate.
Un astfel de exemplu de contract este următorul:
http://www.hirschmann-automotive.com/daten/12/Bilder/Service...

--------------------------------------------------
Note added at 9 ore (2010-01-20 11:21:34 GMT)
--------------------------------------------------

Pt. George: vezi, te rog, pag. 2 din ultima referinţă postată (hirschmann) unde există şi formula de calcul şi definiţia defectelor şi a neconformităţilor.

--------------------------------------------------
Note added at 9 ore (2010-01-20 11:23:18 GMT)
--------------------------------------------------

Am citit tot răspunsul tău şi în ultima lui parte (cea în engleză) spui şi tu acelaşi lucru:)

--------------------------------------------------
Note added at 1 zi4 ore (2010-01-21 06:11:15 GMT)
--------------------------------------------------


Totusi, metodologia zero defecte afirma ca daca oamenii se angajeaza sa supervizeze orice detaliu si sa evite erorile, pot ajunge mai aproape de atingerea telului "zero defecte". Performanta standard ce trebuie stabilita este "zero defecte' si nu suficient de aproape de zero.
http://www.esupplychain.eu/ro/dictionar_termeni/detalii/Zero...
http://en.wikipedia.org/wiki/Zero_Defects
http://facultate.regielive.ro/proiecte/marketing/organizarea...

Şi un material foarte bine documentat (merită citit în întregime) din care am spicuit câte ceva:

Acestea impun intensificarea exigenţei de control la locurile de muncă. Pretenţiile faţă de calitatea pe care o asigură lucrătorii la locurile de muncă sunt exprimate prin obiective cum ar fi cel preconizat de extinderea conceptului de control al calităţii producţiei, având ca impact “zero defecte”....
Cota (c) se stabileşte prin înţelegerea dintre producător şi beneficiar, astfel încât să minimizeze consecinţele celor două erori menţionate. Deci producătorul şi beneficiarul stabilesc împreună ce proporţie maximă admisă de defecte din lot corespunde unei bune calităţi....
http://mmq.ase.ro/simpozion/sec3/S3L4.htm
Peer comment(s):

neutral George C. : zero determină mileage nu product. / OK, însă ZMPD e un tip de indicator cuantificabil. De acord că e vorba de strategia de asig. a calităţii, însă aici este de tradus nu conceptul Zero Defects, ci Zero Mileage Product Defects. Aproape acelaşi lucru ;)
39 minute
orice maşină livrată din fabrică are "zero milage", nu? în rest, de acord cu tine. interpertarea mea este că firma producătoare are ca obiectiv al calităţii acest "zero defecte". okie dokie:) "zero defecte" e un deziderat iar abaterea este cea căutată...
agree Word_Wise
4 ore
Mulţumesc frumos, Alla :)
neutral valivazd (X) : Nu are cum să fie "zero defecte la livrare(a produsului)", pentru că expresia este denumirea unui anumit tip de defect. Cristina a tradus, de fapt, obiectivul urmărit prin eliminarea ZMPD. În această variantă expresia ar fi "zero defect mileage product".
21 ore
Prin contractul PPM se prevede ca la un lot de 1mil produse livrate, numarul celor defecte sa fie < ...%. Acest tip de contract se incheie intre furnizorul ce aplica politica "zero defecte" si clientul pretentios (si dispus sa plateasca mai mult)...
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Căutaţi un termen
  • Lucrări
  • Forumuri
  • Multiple search