A témához tartozó oldalak:   < [1 2 3 4 5 6] >
Off topic: Świat przed ProZ...
Téma indítója: M.A.B.
Wit
Wit  Identity Verified
Local time: 07:01
angol - lengyel
+ ...
Tyle smakowitych wątków... Jul 18, 2009

@M.A.B. -- barwy wojenne zmyte, ale fajki pokoju przy okazji najbliższego powwowu nie wypalimy, bom niepalący

W kwestii analizy sytuacji tłumaczeń literackich w 99% zgadzam się z Lenardem.

Prostota w nauce dotyczy piękna teorii, tzn. wyższości teorii "prostych" nad "złożonymi" i sprowadza się do braku arbitralnych założeń i naturalności wniosków, innymi słowy -- do znalezienia prostej pos
... See more
@M.A.B. -- barwy wojenne zmyte, ale fajki pokoju przy okazji najbliższego powwowu nie wypalimy, bom niepalący

W kwestii analizy sytuacji tłumaczeń literackich w 99% zgadzam się z Lenardem.

Prostota w nauce dotyczy piękna teorii, tzn. wyższości teorii "prostych" nad "złożonymi" i sprowadza się do braku arbitralnych założeń i naturalności wniosków, innymi słowy -- do znalezienia prostej postaci w pewnym aparacie pojęciowym. Np. równania Maxwella w próżni w języku form różniczkowych sprowadzają się do: dF=0 i d*F=J -- samo istnienie tak prostej postaci świadczy na ich korzyść, ale odkryto ją dziesiątki lat po pierwotnym sformułowaniu.

Nauka to po prostu obszar zastosowań "metody naukowej". I w tym tylko sensie jest ograniczona. Jak ktoś chce badać Prawdę za pomocą introspekcji, nikt mu tego nie broni, ale nie jest naukowcem. Jest na świecie masa rzeczy (dobrych i złych), które nie są nauką, podobnie jak istnieją rzeczy, które nie są jadalne, nie są czerwone, albo nie nadają się do palenia. Nauką nie jest nawet filozofia, psychologia czy pedagogika - głównie (i w skrócie) dlatego, że operują (w wielu nurtach) doświadczeniem jednostkowym, ergo używają nieweryfikowalnych stwierdzeń. Jest to coś, czego różni ezoterycy i bioenergetycy nie potrafią zrozumieć (osobiste kontakty). Każdy chciałby, aby to czym się zajmuje mógł nazwać nauką, co przeczy tezie o tym, że nauka straciła prestiż. Stąd też różne "instytuty terapii karmy" etc. - gdyby ludzie uważali, że nauka się zbłaźniła, nazwy takie nie miałyby racji bytu.

No i wątki wspominkowe:
Chiwriter to było to! I miał edytor czcionek... i na kartach VGA można było używać czcionek drukarkowych jako ekranowych. A propos, pamiętacie jak to wymawiano? I uważam, że słusznie: wymowa oryginalna brzmi zbyt obco, a to każdy w Polsce miał. Z TAG-iem prawie nie miałem do czynienia, w każdym razie nic w nim nie pisałem.

Pierwszego kompa (AT 16MHz 2MB RAM + 40MB HDD, karta graf. Hercules, monitor) kupowałem za 11mln. W ogóle jestem przekonany, że komputery zawsze kosztują mniej więcej tyle samo (tzn. tyle ile ludzie są skłonni wydać) - po prostu za te same pieniądze w różnych epokach dostajemy inny sprzęt.

Maszyny do pisania IBM (justująca, z owalną, wymienną głowicą i taśmą węglową) używałem w 1986 do pisania listów. Była w pracowni komputerowej podłączona do komputera (DEC PDP 11) i był na nim specjalny program do "opisu strony". Wydruk wyglądał naprawdę superprofesjonalnie.

O językach C, FORTRAN, FORTRAN 77, Python, Java ich zastosowaniach, wadach i zaletach oraz o obliczeniach rozproszonych i wydajności numerycznej kodu nic nie napiszę, aby uszanować prośbę autora wątku
Collapse

Lucyna Długołęcka
Lucyna Długołęcka  Identity Verified
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Az Ő emlékére:
@ Wit Jul 18, 2009

Wit, napisałam Ci dłuższą odpowiedź na temat nauk i nienauk, ale niestety z powodów technicznych nie wysłała się i przepadła, trudno. Nie chce mi się już drugi raz tego samego pisać. By jednak pokazać, że współczesna nauka to biznes nie gorszy od meczów piłkarskich, dam 1 przykład: terapia Gersona
http://www.terapiagersona.com.pl/
Skuteczna metoda leczenia raka. Opracowan
... See more
Wit, napisałam Ci dłuższą odpowiedź na temat nauk i nienauk, ale niestety z powodów technicznych nie wysłała się i przepadła, trudno. Nie chce mi się już drugi raz tego samego pisać. By jednak pokazać, że współczesna nauka to biznes nie gorszy od meczów piłkarskich, dam 1 przykład: terapia Gersona
Skuteczna metoda leczenia raka. Opracowana w l. 20 XX w. Czy współczesna, oficjalna medycyna ją wykorzystuje? Nie, bo kongres USA, który ją rozpatrywał, uznał, że zagraża lobby farmaceutów i właścicieli prywatnych klinik leczących tradycyjnymi, drogimi metodami powodującymi skutki uboczne, które też wymagają późniejszej terapii (o ile pacjent przeżył).
I jeszcze może drugi przykład - Codex Alimentarius, który UE ma zamiar nam narzucić, a który będzie zakazywał sprzedaży żywności tzw. ekologicznej oraz witamin i ziół. Nie do wiary? Poszperajcie w sieci.
Dni takiej "nauki" są już policzone, moim skromnym zdaniem.

[Zmieniono 2009-07-18 13:17 GMT]

[Zmieniono 2009-07-18 13:18 GMT]
Collapse

M.A.B.
M.A.B.
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Teorie spiskowe Jul 18, 2009

Lucyna Długołęcka wrote:

Skuteczna metoda leczenia raka. Opracowana w l. 20 XX w. Czy współczesna, oficjalna medycyna ją wykorzystuje? Nie, bo kongres USA, który ją rozpatrywał, uznał, że zagraża lobby farmaceutów i właścicieli prywatnych klinik leczących tradycyjnymi, drogimi metodami powodującymi skutki uboczne, które też wymagają późniejszej terapii (o ile pacjent przeżył).
I jeszcze może drugi przykład - Codex Alimentarius, który UE ma zamiar nam narzucić, a który będzie zakazywał sprzedaży żywności tzw. ekologicznej oraz witamin i ziół. Nie do wiary? Poszperajcie w sieci.

Dotykasz śliskich tematów, które niestety są podszyte teoriami spiskowymi.
Po pierwsze, dwa przykłady wg Ciebie obalają całą naukę, dzięki której korzystasz z komputera, telefonu, telewizji satelitarnej, kuchni mikrofalowej itd. itp.
Po drugie, o ile mi wiadomo to kongres USA nie ma władzy nad naszymi lekarzami, więc nie wiem jak może mieć on wpływ na sposób leczenia raka w Polsce?
Co do zakazu sprzedaży takiej czy innej żywności, nikt nikomu nie zabroni uprawiać mięty w ogródku, czy może się mylę?
MB

Wit
Wit  Identity Verified
angol - lengyel
+ ...
Nauka nie jest dla nieuków - i całe szczęście! Jul 18, 2009

Lucyno, sorki, że wyrażę się brutalnie, ale potwierdzasz jedynie moje wnioski. Cytowane przez Ciebie materiały o terapii Gersona i Kodeksie żywieniowym to brednie. Byłyby zwyczajnie humorystyczne, gdyby nie narzucający się scenariusz bajki o pastuszku i wilku. Absurdalna histeria znieczula opinię społeczną na prawdziwe zagrożenia ze strony korporacji - nie zdziwiłbym się wcale, gdyby była przez nie finansowana. Szkoda nawet czasu na argumenty. Właśnie taki bełkot miałem na ... See more
Lucyno, sorki, że wyrażę się brutalnie, ale potwierdzasz jedynie moje wnioski. Cytowane przez Ciebie materiały o terapii Gersona i Kodeksie żywieniowym to brednie. Byłyby zwyczajnie humorystyczne, gdyby nie narzucający się scenariusz bajki o pastuszku i wilku. Absurdalna histeria znieczula opinię społeczną na prawdziwe zagrożenia ze strony korporacji - nie zdziwiłbym się wcale, gdyby była przez nie finansowana. Szkoda nawet czasu na argumenty. Właśnie taki bełkot miałem na myśli pisząc, co napisałem.Collapse

Lucyna Długołęcka
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Az Ő emlékére:
@ Wit Jul 18, 2009

Twoja reakcja też z kolei utwierdza mnie w zaślepieniu części społeczeństwa dogmatami tzw. oficjalnej nauki. Dyskusja rzeczywiście nie ma sensu. Tak samo nie ma sensu dyskusja np. katolików z żydami. Twoja reakcja potwierdza też tezę Spencera.

Lenard Zwick
Lenard Zwick  Identity Verified
Lengyelország
lengyel - magyar
+ ...
Nauka a nienauka... Jul 18, 2009

Lucyna Długołęcka wrote:

...By jednak pokazać, że współczesna nauka to biznes nie gorszy od meczów piłkarskich, dam 1 przykład: terapia Gersona
Skuteczna metoda leczenia raka. Opracowana w l. 20 XX w. Czy współczesna, oficjalna medycyna ją wykorzystuje? Nie, bo kongres USA, który ją rozpatrywał, uznał, że zagraża lobby farmaceutów i właścicieli prywatnych klinik leczących tradycyjnymi, drogimi metodami powodującymi skutki uboczne, które też wymagają późniejszej terapii (o ile pacjent przeżył)...

Cholibka, przeszukałem całą sieć, i nijak nie mogłem natrafić na zakaz spożywania świeżo wyciśniętych soków owocowo-warzywnych. Nawet w szpitalach nie mają nic przeciwko temu.
Wegetarianizm też nie jest zabronione.
Lewatywy też nie, ba, nawet są modne ostatnio, aż na tyle, że powoli będą powstawać kliniki leczące dolegliwości powodowane nadużywaniem tej przyjemności.
To już tylko jednej rzeczy nie rozumiem.
Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, by się wyleczyć z raka metodą Gersona, jeśli nie w szpitalu, to w zaciszu domowym, to dlaczego rak jest nadal jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych? Przecież tego typu zdrowotne mody (w każdej porządniejszej knajpie można się napić świeżo przygotowanego soku...) bez pomocy tzw. "oficjalnej" czy "konwencjonalnej" medycyny, a nawet wbrew "nieprzychylności" władzy totalitarnej szerzą się huraganowo po całym świecie, jak np. kiedyś japońskie kryształy, krople Béres'a, preparat Tołpy, mumio i inne cudowne środki i metody.
Choć w tym, że dyskusja nie ma sensu, przyznam Ci pełną rację - wiara (w cokolwiek) per definitionem nie podlega dyskusji. Wiedza to co innego...
A co do obszarów, których wolno badać, a których nie wolno...
Faktycznie są takie obszary, np. badania i wykorzystanie ludzkich komórek macierzystych, klonowanie terapeutyczne i jeszcze parę takich.
Poza tym to tylko kwestia środków - i nic nie stoi na przeszkodzie, by sfinansować sobie takie badania, jakie tylko się marzy - poza tymi przez prawo wykluczonymi dziedzinami. Przykłady setek, jeśli nie tysięcy różnorakich "instytutów" (np. The Gerson Institute) działających bez żadnych barier są tego żywym przykładem.

[Módosítva: 2009-07-19 12:28 GMT]

Crannmer
Crannmer
német - lengyel
+ ...
Lekki offtop Jul 18, 2009

M.A.B. wrote:
Jak ktoś chce prostoty, to nie powinien zostawać naukowcem, tylko robotnikiem.

"Im dana konstrukcja jest prostsza, tym genialniejsza jest. Konstruować skomplikowanie każdy potrafi"

Siergiej Pawłowicz Korolow, inżynier.
Ojciec radzieckiej kosmonautyki, odpowiedzialny za największe jej sukcesy, jak Sputnik 1 i lot Gagarina.

MfG

C. (skromny robotnik, znaczy inżynier

M.A.B.
M.A.B.
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Ockham et al. Jul 19, 2009

Crannmer wrote:

M.A.B. wrote:
Jak ktoś chce prostoty, to nie powinien zostawać naukowcem, tylko robotnikiem.

"Im dana konstrukcja jest prostsza, tym genialniejsza jest. Konstruować skomplikowanie każdy potrafi"

Siergiej Pawłowicz Korolow, inżynier.
Ojciec radzieckiej kosmonautyki, odpowiedzialny za największe jej sukcesy, jak Sputnik 1 i lot Gagarina.

MfG

C. (skromny robotnik, znaczy inżynier

Tak, ja wiem, brzytwa Ockhama itd. Ale ta prostota - dotycząca idei, założeń - jest tylko pozorna. Formułowanie, rozwiązywanie zaawansowanych problemów wiąże się już z dużymi komplikacjami. Dotyczy to również stosowania komputerów - używane programy czy techniki komputerowe też stają się coraz bardziej złożone. To miałem na myśli.
MB

Michal Berski
Michal Berski  Identity Verified
Lengyelország
lengyel - angol
+ ...
Ech, ludzka naiwności Jul 24, 2009

Lucyna Długołęcka wrote:

. By jednak pokazać, że współczesna nauka to biznes nie gorszy od meczów piłkarskich, dam 1 przykład: terapia Gersona

Lucy, nie wierz we wszystko co wyczytasz w internecie.

takich alternatywnych metod leczenia można znaleźć w dziesiątki poza gersonem masz Nową Germańskę Medycynę na przykład czy odkrywców różnych cudownych ziółek. generalnie wszyscy się skarżą na prześladowania różnych lobby, ale za nic nie chcą poddać swoich metod obiektywnej ocenie. Skąd np. wiesz, że metoda Gersona jest skuteczna? bo tak napisano na tej stronie?

internet pełen jest różnych wariatów i cwaniaków.

sa tez tacy, co wynaleźli np. silnik elektryczny na magnesy stałe albo silnik samochodowy na wodę (nie żartuję) i tez się skarżą, że lobby producentów ropy ich gnębi.

Co się tyczy Codex Alimentarius - to co piszesz jest to po prostu kłamstwem rozpowszechnianym przez lobby, dla których Codex Alimentarius faktycznie stanowi zagrożenie - ale nie jest to lobby działkowców czy producentów ekologicznej marchewki, tylko producentów tzw. suplementów diety masowo sprzedawanych w aptekach. Codex narzuci im konieczność wykazania, że produkty te rzeczywiście działają tak, jak deklarują producenci - obecnie nie ma takiego obowiązku, oraz producentów leków homeopatycznych - z tego samego powodu.

skoro lubisz szperać w Internecie, to poszperaj, ale u źródła - projekt Codex Alimentarius jest dostępny na stronach UE o ile mi wiadomo

Lucyna Długołęcka
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Az Ő emlékére:
Ech Jul 24, 2009

Ech, Michał, dałam sobie spokój z tą dyskusją, większość z Was nie interesuje się tymi tematami i musiałabym się naprawdę rozpisywać, żeby swoje racje wyłożyć (i wyłożyłam w jednym poście, i podałam tam publikacje naukowe na poparcie swoich tez, ale cóż, post się nie wysłał i nie chciało mi się potem już tak rozpisywać, a ze skrótów każdy sobie wyczyta, co chce).
Nie wierzę we wszystko, co piszą w internecie, ale akurat te rzeczy, o których pisałam, s�
... See more
Ech, Michał, dałam sobie spokój z tą dyskusją, większość z Was nie interesuje się tymi tematami i musiałabym się naprawdę rozpisywać, żeby swoje racje wyłożyć (i wyłożyłam w jednym poście, i podałam tam publikacje naukowe na poparcie swoich tez, ale cóż, post się nie wysłał i nie chciało mi się potem już tak rozpisywać, a ze skrótów każdy sobie wyczyta, co chce).
Nie wierzę we wszystko, co piszą w internecie, ale akurat te rzeczy, o których pisałam, są także w wydawnictwach książkowych, terapia Gersona została udowodniona w sposób naukowy, zresztą to tylko jeden mały przykład, bo jest ich wiele. Udowodniona naukowo jest również aura/biopole, reinkarnacja i dusza, no ale ponieważ nie uczymy się o tym w szkole i na studiach, to tego typu "odkrycia" (zresztą znane tysiące lat temu innym cywilizacjom niż europejska) są wyśmiewane. No to się śmiejcie, ja się nauczyłam, że nie ma sensu o tym nawet wspominać. Nauczyłam się tu także, że czytanie ze zrozumieniem jest problemem nawet dla ludzi parających się obróbką języków zawodowo, i to pokazuje wiele wątków, nie tylko ten, niestety.
Collapse

Michal Berski
Michal Berski  Identity Verified
Lengyelország
lengyel - angol
+ ...
Podsumowanie Jul 24, 2009

Lucyna Długołęcka wrote:

terapia Gersona została udowodniona w sposób naukowy, zresztą to tylko jeden mały przykład, bo jest ich wiele. Udowodniona naukowo jest również aura/biopole, reinkarnacja i dusza,

To faktycznie zamyka dyskusję

Lenard Zwick
Lenard Zwick  Identity Verified
Lengyelország
lengyel - magyar
+ ...
Ech... Jul 24, 2009

Lucyna Długołęcka wrote:
Nie wierzę we wszystko, co piszą w internecie, ale akurat te rzeczy, o których pisałam, są także w wydawnictwach książkowych, terapia Gersona została udowodniona w sposób naukowy, zresztą to tylko jeden mały przykład, bo jest ich wiele. Udowodniona naukowo jest również aura/biopole, reinkarnacja i dusza, no ale ponieważ nie uczymy się o tym w szkole i na studiach, to tego typu "odkrycia" (zresztą znane tysiące lat temu innym cywilizacjom niż europejska) są wyśmiewane. No to się śmiejcie, ja się nauczyłam, że nie ma sensu o tym nawet wspominać. Nauczyłam się tu także, że czytanie ze zrozumieniem jest problemem nawet dla ludzi parających się obróbką języków zawodowo, i to pokazuje wiele wątków, nie tylko ten, niestety.

Tylko jeden wniosek mi się nasuwa...
Że znowu trza by zacząć od podstaw...
Stosujemy całkowicie odmienną definicję pojęcia "naukowo udowodnione".
Ja np. jak mnie pytają, czy wierzę w UFO, zawsze odpowiadam, że nie tylko wierzę, ale sam widziałem ich tysiące.
Tyle, że ja stosuję definicję dosłowną (niezidentyfikowany obiekt latający), więc jak coś lata, a ja nie rozpoznam, co to jest, to będzie UFO...
Ostatnio jeden z nich identyfikowałem, czyli jest tych UFO o jeden mniej. Było to flarą Iridium...

Czyli faktycznie dyskusja nie ma sensu, jeśli definicje używanych wyrażeń są zasadniczo odmienne...

Lucyna Długołęcka
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Az Ő emlékére:
Definicja Jul 24, 2009

Stosujemy całkowicie odmienną definicję pojęcia "naukowo udowodnione".

A skąd wiesz, że odmienną? W tym i innych postach przypisujesz mi to, czego nie powiedziałam. Dlatego więcej postów już w tym wątku nie napiszę.

M.A.B.
M.A.B.
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Ad rem Jul 24, 2009

Apeluję o powrót do tematu lub też wątek ten będzie trzeba zamknąć. Sam też wtrącałem dygresje, ale widzę że to do niczego nie prowadzi.
MB

dinde
dinde
angol - lengyel
+ ...
najwiecej o nauce mają do powiedzenia nienaukowcy Jul 24, 2009

Taki smętny wniosek się nasuwa.

Bo choć zdarza się, że ci ostatni blądzą, a lekarze źle lecza, itp, to jednak uogólnienia i trywializacja tematu niczemu nie służy.

A témához tartozó oldalak:   < [1 2 3 4 5 6] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

A fórum moderátora(i)
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Świat przed ProZ...

CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »