A témához tartozó oldalak:   < [1 2 3] >
Taka strzałeczka w podglądzie w Wordzie
Téma indítója: literary
Tomasz Poplawski
Tomasz Poplawski  Identity Verified
Local time: 19:42
Tag (2007 óta)
angol - lengyel
+ ...
LaTeX May 8, 2009

Gwidon, a możesz podzielić się osobistymi wrażeniami na temat LaTeXu, oczywiście jeśli nie jest to zbyt intymne)

M.A.B.
M.A.B.
Lengyelország
Local time: 02:42
angol - lengyel
+ ...
Ja się mogę podzielić May 8, 2009

Ale czy chodzi o jego postulowaną inteligencję, czy coś innego?
MB

Izabela Szczypka
Izabela Szczypka  Identity Verified
Spanyolország
angol - lengyel
+ ...
Dzięki Ci za dobre słowo, dobry człowieku :) May 8, 2009

Jerzy Czopik wrote:
Nikt tu nie jest na cenzurowanym. Problem polega po prostu na tym, że na polskie forum został 1 (śtuk: jeden) aktywny moderator w osobie Izy. I biedula pewnie po prostu nie nadąża.

Tak właśnie, niestety. ;-(
Szczególnie, że "pracowo" bardzo intensywnie ostatnio... wybaczcie.
Za tydzień, dwa wróci normalność.

Gwidon Naskrent
Gwidon Naskrent  Identity Verified
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Choćby w zakresie dzielenia wyrazów May 9, 2009

Word dzieli wyrazy tylko wtedy, gdy mu każemy (i tylko wtedy, gdy jest zainstalowany odpowiedni - nie zawarty bodajże w instalacji standardowej - dodatek), oczywiście tylko dla 3-4 wybranych języków.

LaTeX posiada reguły dzielenia wyrazów dla kilkudziesięciu języków, dodatkowo można wymusić dzielenie danych wyrazów w określonym miejscu lub niedzielenie ich w ogóle, a także łatwo wstawiać widoczne niełamliwe spacje (~).

Dzięki temu w akapitach złożo
... See more
Word dzieli wyrazy tylko wtedy, gdy mu każemy (i tylko wtedy, gdy jest zainstalowany odpowiedni - nie zawarty bodajże w instalacji standardowej - dodatek), oczywiście tylko dla 3-4 wybranych języków.

LaTeX posiada reguły dzielenia wyrazów dla kilkudziesięciu języków, dodatkowo można wymusić dzielenie danych wyrazów w określonym miejscu lub niedzielenie ich w ogóle, a także łatwo wstawiać widoczne niełamliwe spacje (~).

Dzięki temu w akapitach złożonych LaTeX-em jest na ogół znacznie mniej prześwitu, zwłaszcza w językach z długimi wyrazami, jak niemiecki czy fiński.

O stylach, listach i numerowanych akapitach już nie wspomnę.

[Edited at 2009-05-09 07:34 GMT]
Collapse

M.A.B.
M.A.B.
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Uważaj bo przechwalisz May 9, 2009

Spróbuj wstawić obrazek w dowolnym formacie i w dowolnym miejscu, korzystając z LaTeXa.
LaTeX jest dobry, jak są wzory. Jak ich nie ma, w zupełności wystarczy OpenOffice. Po co Word?
MB

Jerzy Czopik
Jerzy Czopik  Identity Verified
Németország
Tag (2003 óta)
lengyel - német
+ ...
Jedno i drugie to półśrodki May 9, 2009

jeżeli chodzi o profesjonalny skład tekstu.
Word jest, jak pisałem, niesamowicie prosty w użyciu, co jest jego zaletą i wadą równocześnie.
Każde narzędzie jest z reguły tak inteligentne, jak jego użytkownik - stosując Worda z nastawieniem, że nie jest to lepsza maszyna do pisania, można uzyskać zupełnie przyzwoite wyniki. Dlatego podtrzymuję stwierdzenie, że Word jest narzędziem inteligentnym.
Nie mam porównania z LaTexem, bo nigdy nie miałem takiej potrz
... See more
jeżeli chodzi o profesjonalny skład tekstu.
Word jest, jak pisałem, niesamowicie prosty w użyciu, co jest jego zaletą i wadą równocześnie.
Każde narzędzie jest z reguły tak inteligentne, jak jego użytkownik - stosując Worda z nastawieniem, że nie jest to lepsza maszyna do pisania, można uzyskać zupełnie przyzwoite wyniki. Dlatego podtrzymuję stwierdzenie, że Word jest narzędziem inteligentnym.
Nie mam porównania z LaTexem, bo nigdy nie miałem takiej potrzeby - w tym zakresie, w którym poruszam się od 20 lat LaTex nie odgrywa żadnej roli.
Collapse

Gwidon Naskrent
Gwidon Naskrent  Identity Verified
Lengyelország
angol - lengyel
+ ...
Nie tylko May 9, 2009

LaTeX jest dobry, jak są wzory. Jak ich nie ma, w zupełności wystarczy OpenOffice. Po co Word?

LaTeX jest przydatny nie tylko autorom dokumentów z wzorami, ale każdemu kto chce mieć jasno poukładaną strukturę dokumentu, wielopoziomowe listy, które się nie rozjeżdżają, przypisy dolne i końcowe w jednym dokumencie itd.

Po co Word? Ano OO nie współdziała z Tradosem i już to go dyskwalifikuje w moich oczach.

Jerzy Czopik
Németország
Tag (2003 óta)
lengyel - német
+ ...
A Wordzie się rozjeżdżają? May 9, 2009

Gwidon Naskrent wrote:

LaTeX jest przydatny nie tylko autorom dokumentów z wzorami, ale każdemu kto chce mieć jasno poukładaną strukturę dokumentu, wielopoziomowe listy, które się nie rozjeżdżają, przypisy dolne i końcowe w jednym dokumencie itd.

Po co Word? Ano OO nie współdziała z Tradosem i już to go dyskwalifikuje w moich oczach.

Przypisy da się zrobić jak się chce, listy się nie rozjeżdżają, jak skorzystasz z odpowiednich stylów. Duże dokumenty można podzielić na rozdziały, można ładnie umieścić grafiki i stworzyć dokument, który naprawdę profesjonalnie wygląda.
Ani Word, ani LaTex ani inny silikon czy otwarte biuro nie stworzą dokumentu do wydruku, który dorówna Framemakerowi czy InDesign itd.
Ze względu na rozpowszechnienie Worda jego znajomość jest natomiast niebywale pożyteczna.

literary
literary
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Taki kwadracik w podglądzie w Wordzie Jul 14, 2009

Podejrzałem, a tam kwadrat w górnym lewym rogu strony, niewielki - i działa jak podział strony. Unieruchamia nagłówek i pisanie na poprzedniej stronie nie przesuwa go. Zdarzają się przesunięcia, ale można przywrócić tę nieruchomość nagłówka łatwo. Co to za sztuczka z ominięciem wszelkich Podziałów?

Jerzy Czopik
Németország
Tag (2003 óta)
lengyel - német
+ ...
Bez screenshota ciężko mi powiedzieć Jul 14, 2009

Tak coś mi na tabelę to wygląda...

literary
literary
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Nie, nie Jul 14, 2009

Ten kwadrat to jak ta kotwiczka, takie zaczepienie całego nagłówka. Jest bardzo czysto dookoła, tylko ten kwadracik. Nie można go zaznaczyć i skopiować.

Marek Daroszewski (MrMarDar)
Marek Daroszewski (MrMarDar)  Identity Verified
angol - lengyel
+ ...
W podglądzie wydruku? Jul 14, 2009

literary wrote:

Podejrzałem, a tam kwadrat w górnym lewym rogu strony, niewielki - i działa jak podział strony. (...)?

Ustaw kursor w wierszu, w którym jest ten 'kwadrat' i wejdź w Format-Akapit i sprawdź zakładkę 'Podziały wiersza i strony' - zaznaczone pola wskażą, która funkcja jest włączona. Najprawdopodobniej jest to 'podział strony przed'.

HTH

Pozdrawiam,
Marek

Jerzy Czopik
Németország
Tag (2003 óta)
lengyel - német
+ ...
Czarny kwadracik? Jul 15, 2009

Jak czarny kwadracik, to np. akapit ma ustawione "Sklej z następnym" albo "Nie dziel wierszy". Jeżeli kwadracik z kotwiczką, jak się na niego myszą najedzie, to jest to punkt zaczepienia grafiki.
Bez screenshota ciężko - trochę jak łowienie ryb w mętnej wodzie.

literary
literary
angol - lengyel
+ ...
TÉMAINDÍTÓ
Tak Jul 15, 2009

Tak właśnie, zaznaczony jest "podział strony przed". Czyli ustawiony przed daną linijką.

Marek Daroszewski (MrMarDar) wrote:

literary wrote:

Podejrzałem, a tam kwadrat w górnym lewym rogu strony, niewielki - i działa jak podział strony. (...)?

Ustaw kursor w wierszu, w którym jest ten 'kwadrat' i wejdź w Format-Akapit i sprawdź zakładkę 'Podziały wiersza i strony' - zaznaczone pola wskażą, która funkcja jest włączona. Najprawdopodobniej jest to 'podział strony przed'.

HTH

Pozdrawiam,
Marek

PAS
PAS  Identity Verified
lengyel - angol
+ ...
Szwarckwadraten und other szczałeckas Jul 15, 2009

http://word.mvps.org/FAQS/Formatting/NonPrintChars.htm

Google Twoim przyjacielem i sługą uniżonym.

P.

A témához tartozó oldalak:   < [1 2 3] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

A fórum moderátora(i)
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Taka strzałeczka w podglądzie w Wordzie

TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »